Intrarea la cresa sau gradinita incepand cu varste mici (cele mai multe gradinite accepta copii in grupa mica sau junior inca de la 1 an si jumatate) este o etapa foarte importanta de evolutie in viata copilului, de care el si familia lui isi vor aduce aminte toata viata. Este inceputul vietii in colectivitate a micutului, spunem despre el ca “s-a facut mare”. Fiind primul pas spre independenta reala si spre integrarea in generatia sa, pasul acesta trebuie foarte bine pregatit.
Ar fi bine ca pregatirile sa fie incepute cu ceva vreme inainte de intrarea in colectivitate a copilului:
• In primul rand tatonarea – ne plimbam cu copilul pe langa cresa ori gradinita si privim copiii care se joaca, intram sa vizitam cladirea impreuna cu cel mic.
• In al doilea rand, lista de cumparaturi pentru cresa sau gradi (fie ca e vorba de hainute, rucsacel sau creioane colorate) trebuie facuta in prezenta copilului si chiar as spune, daca nu este prea obositor, sa fie si el cu noi cand le luam. Strecuram desigur si o jucarie printre ele, ca sa fie mai atractiv pachetul.
• Urmatorul pas ar fi cautarea companiei unor copii care frecventeaza deja cresa sau gradinita si sunt adaptati – ii putem intreba cum e acolo, ce se intampla, ce jucarii au etc.
• Poate cel mai important pas este pregatirea copilului din punct de vedere cognitiv si al abilitatilor pentru colectivitate. De aceea va propun sa stabiliti cu 2-3 saptamani inainte de inceperea cresei sau a gradinitei un program de trezire la o ora cat mai apropiata de cea la care se va trezi atunci cand va incepe, un program de dimineata cand veti colora impreuna, veti citi o poveste sau o poezie, veti privi si discuta pe imaginile din carti cu animale, pasari, fructe si flori, veti construi sau picta la masuta, veti modela impreuna cu copilul.
Apoi, la joaca, veti incepe sa urmariti cu mai multa atentie felul in care copilasul relationeaza cu ceilalti si ceea ce observati a fi inadecvat va trebui sa incepeti sa corectati. Poate ca acum ganditi – cresa sau gradinita nu il invata lucrurile acestea? Nu, pentru ca acolo exista alte lucruri de oferit copilului, toate acestea tin de educatia din familie, care chiar daca este consolidata de cresa si gradinita, daca lipseste acasa aceasta educatie, nu este suficient ceea ce face in colectivitate.
Afla ce activitati iti ajuta micutul sa descopere lumea!
Din pacate foarte multi parinti considera ca institutiile sunt responsabile de educarea copiilor lor, datoria lor ca parinti limitandu-se numai la a le da nastere copiilor si eventual a le cumpara haine, mancare si jucarii. Din nefericire, efectele unei asemenea gandiri le vom suporta noi toti ceilalti cand copiii acestor parinti vor ajunge adulti…
• Trebuie sa avem de asemenea grija la ingrijorari, mai ales ale noastre – daca se va imbolnavi, daca va plange. Toate aceste ingrijorari se transmit copilului si ii cream o stare de anxietate care – ca o profetie autoimplinita, care se respecta – va face foarte dificila acomodarea acestuia in colectivitate.
Sursa: www.copilul.ro